Završna konferencija Kad porastem biću… programa

14.12.2019. – U subotu, 14.decembra 2019. godine u prostorima SINHRO Hub-a u Pančevu je održana završna konferencija četvrtog ciklusa ,,Kad porastem biću…“ programa. Tokom ovog programa koji je trajao 4 puna meseca, 14-oro polaznika učestvovalo je na Kad porastem biću… letnjem kamp u Mokrinu i tromesečnom mentorskom programu. Ova konferencija je bila završni korak, i zatvaranje celokupnog programa gde su se još jednom okupili mentori i mentiji da razmene utiske i osećanja kao i da nauče nešto novo o današnjim i budućim trendivima. Konferenciju je organizovalo udruženje za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva ,,Connecting“ u saradnji sa SINHRO habom.

Na otvaranju Konferencije učesnicima su se obratili izvršni direktor Connecting-a Deniz Hoti i koordinatorka programa Ljiljana Popović. Dobro došli na završni događaj Kad porastem biću programa, izjavio je Deniz Hoti na svečanom otvaranju Konferencije, i hvala što ste došli poručila je Ljiljana, dok ih je uvodila u početnu aktivnost zagrevanja kao što to uvek biva na Connecting događajima, gde su imali priliku da popričaju o različitim svakodnevnim temama ali i da vide ko je gde stigao sa svojim planovima za budućnost jer je ipak glavna tema ,,Kad porastem biću…“ programa profesionalna orijentacija.

Danas u Srbiji ,,Kad porastem biću..“ predstavlja originalni program koji kroz učenje zasnovano na projektima i timskom radu uči srednjoškolce samospoznaji, šta je to 4.0 revolucija, kakav je današnji svet karijere i šta je to tačno preduzetništvo kroz saradnju sa mentorima i trenerima Sonjom Dakić, Dejanom Baltes, Markom Baturom i Nikolom Veljkovićem.  

U okviru konferencije učesnici su imali prilike da još jednom prođu kroz kreativni proces i da osmisle program za srednjoškolce koji će im pomoći da se bolje i uspešnije profesionalno orijentišu. Učesnici su bili podeljeni u tri grupe a svaka od njih je osmislila veoma originalno rešenje. Tim broj jedan je osmislio predmet u školi koji bi radio na razvijanju kreativnosti i talenata kroz timski rad. Tribine, intervjuisanje već uspešnih ljudi, razgovori i seminari u vidu ,,mini ekskurzija“ su bile samo neke ideje prepoznate kao važan resurs drugačiji od običnog predavanja. Drugi tim je osmislio povezivanje 5 gradova Srbije kroz program gde bi mladi imali prilike da posete gradove, stvore važna poznanstva, otkriju svoje potencijale kroz radionice, posete industrije i firme specifične za date gradove i vide iz prve ruke kako je to biti zaposlen u određenom sektoru. ,,Ono što mi želimo da uradimo jeste da im na taj način pokažemo da ima dosta izbora i da dosta ljudi ima različite ideje i možda će se nekom svideti neka određena ideja!“ rekao je jedan od učesnika konferencije iz tima dva. Još jedna veoma kreativna ideja predstavlja ideju tima tri koji je osmislio program koji bi uključio održavanje kreativnih radionica u školama koje bi vodili vršnjaci volonteri i koje bi uključivale rad na projektima u vezi sa različitim zanimanjima. Međutim tu ne bi bio kraj! Oni bi razvili i aplikaciju na kojoj bi učenici imali priliku da vide profile uspešnih ljudi, kreativaca i preduzetnika ali i da vide koje su opcije u obrazovanju i usavršavanju za različite profesije. ,,Suština aplikacije jeste da se prođe kroz karijeru i kroz to kako se karijera razvija – da im pružimo tačne informacije i resurse“ rekao je Nikola Ilić iz tima tri zaokruživši ideju svog tima.

Nakon inspirativnog i kreativnog rada učesnici su imali prilike da čuju kako je to biti grafički dizajner, biti freelancer i raditi na projektima u današnjem karijernom svetu. ,,Praksa, praksa i samo praksa!“ bilo je samo nešto što je Maja Stajić prenela svojim slušaocima na konferenciji. Svojim primerom nam je pokazala koliko znače kreativne ideje ali i komunikacijske veštine, razumevanje klijenta i njegovih potreba i želja kao i koliko vežbanje i praksa imaju značaja. Učesnici su mogli da vide njene radove, da joj postavljaju pitanja i steknu uvid u to kako izgleda kreativni proces i od čega se sastoji sve rad jednog grafičkog dizajnera.

Pred kraj, organizatori programa najavili su i predstavili kako će ,,Kad porastem biću…“ 2020. izgledati i pozvali su mentije i mentore da daju povratnu informaciju kako bi se program izveo na što bolji način kao i da se priključe sledeće godine kao alumni učesnici ili mentori sledećoj generaciji. KPB mentorski program 2020. će otpočeti nakon kampa u avgustu ali će trajati dosta duže – 8 meseci. Mentori će biti pažljivo odabrani kako bi odgovorili potrebama mentija a završna konferencija će se održati u aprilu. Takođe planirane su i organizovane posete kreativnim firmama i industrijama kao i grupni sastanak na pola mentorskog programa gde će mentori i mentiji moći da razmene svoja iskustva i mišljenja.

Na samom kraju ovogodišnje konferencije podeljene su potvrde učešća i poslednji deo je bio posvećen komentarima i razmeni mišljenja o ,,Kad porastem biću…“ mentorstvu.

Kad porastem biću konferencija deo je godišnjeg nagrađivanog programa obrazovanja za karijeru Kad porastem biću… Partneri na ovom značajnom i zapaženom projektu su Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Tehnička škola „23. maj“ iz Pančeva i Mokrin House, a veliku podršku pružili su Grad Pančevo, Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR), Kancelarija za mlade grada Pančeva, Dostignuća Mladih, kao i brojni mediji, institucije, preduzeća i organizacije sa teritorije grada Pančeva.

“Naš cilj je da svaka mlada osoba u Srbiji za uzora ima jednu uspešnu mladu osobu koja se zbog svog znanja ostvarila!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
en_GBEnglish (UK) sr_RSСрпски језик