Onlajn obuka | Učenje zasnovano na projektima

Zbog situacije izazvane covid-19 najavljeni Seminar | Učenje zasnovano na projektima, zakazan za 2. i 3. april, ćemo digitalizovati, odnosno pretvoriti u onlajn obuku koja će početi 22. aprila.

Ukratko o onlajn obuci 👀

👉 Tokom onlajn obuke sa Natašom i Anom, učesnici obuke – nastavnici i direktori škola, biće u prilici da steknu i/ili unaprede svoja znanja u pogledu projektne nastave. Dodatna vrednost kursa leži u međusobnom povezivanju izrvsnih nastavnika i direktora, odnosno u kreiranju zajednice profesionalaca koja će u bliskoj budućnosti nastaviti da sarađuje i razmenjuje iskustva. Obuka se održava putem platformi za učenje na daljinu MOODLE i ZOOM.

Opis onlajn obuke 👀👇

👉 U didaktici se oduvek govorilo da je aktivno učešće učenika u procesu učenja jedan od najvažnijih faktora da bi se učenje desilo. Poslednjih decenija se u svetu na tome puno i radi. Kod nas je, na žalost, frontalni rad i dalje prilično zastupljen u nastavi.

👉 Ovim programom želimo da usmerimo pažnju na obrazovno-vaspitne aktivnosti koje su usmerene na učenike, interdisciplinarne su i pružaju dugotrajno znanje, znanje do kojih su učenici došli samostalno, svojim istraživačkim aktivnostima i kritičkim promišljanjem. Kroz različite metode i tehnike, kroz učenje zasnovano na projektu, razvijaju se ključne kompetencije koje su potrebne za život u 21. veku. Deca se uče timskom radu, saradnji, analizi i sintezi informacija, kritičkom mišljenju, korišćenju IKT alata, uvodeći ih u realan kontest.

👉 U projektnoj nastavi, učenik je u centru pažnje, maksimalno je aktivan i ima mogućnost da osmišljava i izrazi sve svoje kreativne potencijale i mogućnosti, uz samovrednovanje i samoprocenjivanje. Učenje zasnovano na projektu pruža mogućnosti učenja kroz međupredmetne kompetencije, gde je cilj funkcionalno znanje. Učenici prolaze kroz sve faze projekta, istražuju, uočavaju nove mogućnosti, uče na već postojećim znanjima, prezentuju svoj projekat, razvijaju svest o njegovom značaju i teže da on bude društveno održiv.

Kome je namenjena onlajn obuka? 👀👇

👉 Onlajn obuka je namenjen svim nastavnicima i direktorima škola koji pokazuju interesovanje za projektnu nastavu. Naglašavamo da će prilikom selekcije prednost imati nastavnici i direktori srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

Da li se učešće plaća? 👀👇

👉 Onlajn obuka je slobodna, ali je registracija obavezna, jer je broj učesnika (nastavnika, direktora i stručnih saradnika) ograničen na 20. Stoga vas molimo da se prijavite na sledećem linku: https://forms.gle/SjBMCsvcAK6XxvNN8

Da li je onlajn obuka akreditovana u Zavodu? 👀👇

👉 Nije, ali učešćem na obuci možete da prikupite 2 boda za stručno usavršavanje. Iako obuka nije akreditovana, naglašamo da je temeljno pripremljena za potrebe projekta od strane Nataše i Ane koje vode više izuzetnih obuka akreditovanih u Zavodu.

Svi učesnici koji uspešno završe obuku, dobiće sertifikate od strane Connecting-a, organizatora obuke.

Koliko traje obuka? 👀👇

👉 Obuka počinje 22. aprila i trajaće do 15. maja.

Ko su Nataša i Ana? 👀👇

👉 Nataša Ćirić, master pedagog i profesor razredne nastave, sa zvanjem pedagoškog savetnika. Zaposlena u OŠ ,,Čegar” u Nišu, sa radnim iskustvom od 29 godina. Od 2008. god. je autor i realizator 5 akreditovanih seminara MPNTR i ZUOV-a za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Bavi se naučno-istraživačkim radom i autor i koautor je 15 naučnih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim časopisima. Učestvovala i održala predavanja na više naučnih skupova i simpozijuma. Autor je više projekata podržanih od Centra za promociju nauke, Beograd, i učesnik u više međunarodnih obrazovnih projekata. Rešenjem Ministarstva prosvete je na listi ocenjivača udžbenika i komisijama za polaganje licence u prosveti. Rešenjem ZUOV-a je u komisijama za odobravanje programa stalnog stručnog usavršavanja, odobravanje udžbenika pri ZUOV-u”. Rešenjem ZVKOV-a je na Listi spoljnih saradnika. Rešenjem Nacionalne akademije za javnu upravu je na stalnoj listi realizatora u oblastima Trening trenera i Lični razvoj i veštine. Rešenjem Ministarstva javne uprave Crne Gore je na listi nezavisnih procjenjivača programa. Realizator je obuka ,,Škole za 21. vek” za British Council i MPNTR. Realizator je više obuka sa Liste koju donosi Ministar.

👉 Ana Veljković, dipl. geograf, radi u Gimnaziji “Bora Stanković” i Pravno-poslovnoj školi u Nišu. Njeni učenici su postizali zapažene rezultate na takmičenjima iz geografije (državnim, balkanskim i svetskim olimpijadama), kao i na takmičenima iz oblasti učeničkog preduzetništva (kompanija Green Grafitti je bila državni prvak i predstavnik Srbije na evropskom takmičenju 2015.godine u Berlinu). 2015. godine je proglašena za najboljeg nastavnika iz oblasti đačkog preduzetništva i dobila priznanje “Preduzetnikus “ za tu godinu. Ona je sertifikovan trener Dostignuća mladih i voditelj obuke British Council-a u programu ”Škola za 21.vek”.

👉 Seminar se realizuje u okviru projekta ” Improving a public policy on employability: Project No.1“, koji realizuje Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting u partnerstvu sa Grupom za analizu i kreiranje javnih politika GAJP, a finansira se kroz WeB4YES – Western Balkan Civil Society for Youth Employment Support

* Tokom trajanja onlajn obuke biće organizovan i onlajn vebinar za učenike srednjih škola u Pančevu, sa ciljem njihovog upoznavanja sa principima projektne nastave. Na vreme ćemo vas obavestiti o terminu vebinara za srednjoškolce. Hvala vam na razumevanju.

** Zahvaljujemo se našoj NAPOR – Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada na podršci i ustupanju MOODLE i ZOOM naloga za organizaciju onlajn obuke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик
en_GBEnglish (UK) sr_RSСрпски језик